Şirketler için BIM’e geçiş, başta alınan karardan çok, süreç içerisindeki kararlılığın sürdürülebilmesi açısından zorluklar içeren bir dönemdir. Yani işe başlamak değil, sonunu getirebilmek işin kilit noktasını oluşturuyor. Sunumların çoğuna şu cümle ile başlanıyor; “2016 yılından itibaren İngiltere’de kamu projelerinin BIM ile yapılma zorunluluğu getirildi”. Tabi ki zorunluluk getirme, sihirli bir değnek ile tüm firmaların yapısal dönüşümünü gerçekleştirmiyor ve cümlenin başındaki bilgi eklenmiyor çoğu zaman; “2011 yılında başlayan geçiş çalışmalarının devamında,..”
5 yıllık bir süreçte ülkenin tüm kurumları ile beraber gerçekleştirilen toplu bir hareketten bahsediyoruz. Bunu küçük ölçekte düşünürsek, şirket içerisinde de zaman ve bütünlük esasına dayalı bir hareketin varlığı gerekiyor.
Aslında bu değişimin başarıya ulaşması, tüm paydaşların pozitif ve negatif getirileriyle BIM kavramını anlamasından geçiyor. Bizden çok ileride olmakla birlikte Dünya’da da değişim devam ediyor ve araştırmalarla takip ediliyor.
Öyle ya da böyle, şirketler, BIM’e geçiş sürecinde birçok zorlukla karşılaşıyor. Bu zorlukları aşmak için "The route to BIM in 10 steps" yazısında sıralanan adımları gözden geçirelim;
Yazılım maliyetlerinin üstesinden gelmek
Yazılım maliyetleri düşünüldüğünde, firma sahipleri, ellerine ne geçeceğini göremeden bir harcama yapmak durumunda kalıyor. Asıl yazılımların satın alması yapılmadan önce uygulama yöntemlerinin planlanmasıyla ve üretimin de hızlanmasıyla süreç kolayca atlatılabiliyor. Direkt olarak tasarım ile uğraşmayan personel için ücretsiz yazılımlar edinmek oldukça kullanışlı oluyor ve böylece personel asıl yazılım için ön bilgi edinmiş oluyor.
Mevcut çalışma yöntemini iyi anlamak
Halihazırda uygulanmakta olan yöntemleri doğru belirlemek, yaşanacak sıkıntıları minimize ediyor.
Değişim talebinin üst yönetimden gelmesi
Yönetim kadrosunun süreci iyi anlayıp geçiş için karar vermiş olması hem çalışanları motive ediyor, hem de hissedilen zorunluluk itici bir güç oluşturuyor.
Planlama
Şirket içerisinde yapılan toplantılar, sunumlar, bir araya gelerek yapılan tartışmalar geçiş sürecinin iyi anlaşılmasına ve çalışanların kendini sürecin bir parçası hissetmesine sebep oluyor. Planlama ve takvim oluşturma, motivasyonu pekiştiriyor.
Örnek proje ile başlamak
BIM danışmanının hazırladığı kuralların zorlu bir proje öncesinde uygulanmaya başlanması ve pratik yapılması gerekiyor. Başlangıç için örnek bir proje belirlenip öğrenilenler uygulamaya geçirilmeli. Seçilen proje orta seviyede olmalı ve en zeki değil, en istekli personel ile çalışılmalıdır.
BIM protokolü hazırlamak
Başlamadan önce kuralların koyulması ve bu kuralların şirket yönetim sistemine uygun olması gerekiyor.
Kişiye özel eğitim
Çalışan profilleri genellikle 3 tiptedir; gelişen teknoloji yüzünden işsiz kalacağından korkanlar, yeteneği olmayıp istekli olanlar, istekli ve yetenekli olanlar. Her çalışanın farklı özellikleri olduğu kabul edilip ona göre strateji belirlenmeli.
Son ana kadar eğitmeyin
Çalışanları eğitip, öğrendiklerini kullanacakları bir proje götürmezseniz öğrendiklerini unutacaklardır. Proje başlamadan hemen önce eğitim veya eğitimden hemen sonra proje başlangıcı yapmak en doğru olandır. Proje başlamadan personelin hazır olması önemlidir. Projelerin %80’inde kullanılan yazılımlar için şirket içinde eğitimci bulundurma yoluna da gidilebilir.
Koordinasyon için e-mail kullanmayın
BIM koordinasyonu ve paylaşımı için birçok araç var. E-mail yerine bu araçları kullanmak BIM’in kendisi kadar önemlidir.
Ucuz bilgisayarlardan kaçının
Yeni bir bilgisayar alırken, şirket bütçesinin elverdiği ölçüde üstün özellikte bir donanım seçilmesi gerekir. Şu yöntemi izlemekte fayda var; yeni biri işe başladığında alınacak iyi bir bilgisayar, en zorlu işlemleri yapan mevcut çalışana verilir ve yukarıdan aşağıya doğru örneğin 3-4 kişi arasında bilgisayarlar kaydırılır. Böylece ihtiyacı olana uygun bilgisayar sağlanmış olur. Bu durum IT departmanı için sorun olmakla beraber çok verimlidir.
İşin sonunda yukarıdaki adımları uygulamak yetmiyor. Gelecekte tüm inşaat sektörüne öncülük edecek bu yönteme geçmek için zaman, emek ve para harcamak şirketler için kaçınılmaz.
Değer mi? Kesinlikte değer...