top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıKartal Altunlu

Tasarım için BIM, İşletme için BIM'e karşı


Arup'tan Derek Lawrence, "BIM Journal"a yazdığı yazıda şöyle diyor; "müşteriler, işletme ile ilgili daha iyi kararlar almanın yolunun, daha iyi bilgi ile hazırlanmış BIM modellerinden geçtiğini söylüyor". Bu yüzden, şirket içi eğitimlerini de, "işletmede kullanışlı olan BIM" temeli üzerine oturttuklarını anlatıyor. Neden daha fazla organizasyonun işletme süresince BIM'i kullanmadığını, tasarımcı, işletmeci ve mal sahibinden aldığı bilgileri sentezleyerek maddeler halinde açıklıyor;

1. Konu, isimlerle ilgili değil; ilk bakışta BIM, insanlara 3 boyutlu model ve bazı kısaltmaları (OUR, EIR, AIR, PIM, AIM) öğrenmek gibi geliyor ve işletme için BIM konusu daha başlamadan bitiyor.

2. Harika ya da çok karmaşık; tasarımcılar, detaylı bir 3 boyutlu model gördüklerinde heyecanlanıyorlar fakat işletmeciler için durum aynı değil. Çoğu zaman karmaşık modeller, işletmecilere herhangi bir kullanıcı el kitabı olmadan teslim ediliyor.

3. Teknolojik gelişime ayak uydurma; BIM ileride, kullanmak için hevesli olan işletmecilerin kullanacakları bir yöntem olabilir. Bunu aşmak için BIM'in her düzeyde teknik beceriye sahip kullanıcı için kullanışlı hale getirilmesi gerekiyor.

4. Tak çalıştır BIM; bazı insanlar için süreç ve iş akışlarının tarif edildiği BIM şartnamelerini göz ardı edip "haydi BIM'e geçelim" yaklaşımı, onların BIM'den uzak durmalarına sebep oluyor.

5. Tasarımcı, işletmeciye karşı; BIM'in başarılı olabilmesi için tasarımcıların ve işletmecilerin birbirlerinin düşünce yapısını anlaması gerekiyor. BIM bunu sağlayabiliyor fakat bu iki grup iç içe geçmezse, tasarımcılar, işletmecilerin kullanımına uygun olmayan bilgiler içeren BIM üretmeye devam ediyorlar.

BIM artık "daha iyi bilgi yönetimi (better information management)" olarak tarifleniyor. Konferanslarda da işletmeciler, tasarımcıları sadece 3 boyutlu model fikrinden uzaklaşarak BIM'e odaklanmaları için baskı yaptıklarını görüyoruz. BIM'den bahsedilirken, modellemeden ziyade "bilgi" kastediliyor.

Bunun için bazı konuların geliştirilmesi gerekiyor;

1. Varlık bilgisi intiyaçları (AIR-Asset information requirements); işin başında işletmecinin yönlendirmesiyle listelenmesi gerekiyor ve her geçen gün liste uzuyor.

2. Oluşturulmuş bina BIM'i neye benzer?; Bu 3 boyutlu Revit modeli olmak zorunda değil. içerisinde varlıkların olduğu excel sayfası bile olabilir. Varlık bilgilerinin iletişimi ve yenilenmesini kapsayan seviyede bir görseli öngörmek en önemlisi. Bunu doğru yapabilirsek işletme için BIM'i kavrayabiliriz.

3. Bilgilerim nerede?; eğer varlık bilgileri sizin değerli kararlar almanıza yardımcı oluyorsa iyi korunmalılar ve doğru yerde saklanmalılar.

Sadece bir yazılım her şeyi yapamıyor olabilir. Önemli olan, yazılımların birbiri arasında bilgi aktarımına ve yenilenmeye imkan verip vermemesi. Örneğin raporlama ve varlık takibini yaptığınız bilgisayar destekli tesis yönetimi (CAFM) yazılımınız, görselleştirme için uygun olmayabilir. Tüm sistemlerin, bilgiyi güncelleyebilmesi ve paylaşabilmesi en önemlisidir.

En temel nokta, müşterilerin yönlendirmesine göre varlık bilgisi intiyaçlarının (AIR-Asset information requirements) oluşturulması. Proje bittiğinde kullanılmayacak BIM üretmemek gerekiyor.

Mevcut yapılar da diğer önemli bir konu. LIDAR ya da photogrammetry gibi mevcut yapıların modellemesini hazırlamak için kullanılan yöntemler var. Bu modellerin içerisine işletme yöneticileri ile birlikte bilgi girişi yapmak gerekiyor.

Özet olarak işletme için BIM aşağıdaki çalışmaları gerektiriyor;

1. Yapıyı işletebilmek için hangi bilgilerin gerektiğinin belirlenmesi,

2. Kimin bu bilgileri kullanıp güncelleyeceğine göre oluşturulacak kullanıcı dostu BIM üretimi,

3. Bilginin nerede depolanacağı ve yazılımlar arasındaki transferine karar vermek,

4. Yukarıdakilerin herhangi biri tecrübenizin ötesinde ise alanında uzman kişilerden yardım almak.

Kaynak: BIM Journal - Issue 5, "BIM for design vs BIM for operations", Derek lawrance (Associate Director, Arup)


136 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page